English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

EK 5 Tarım Sigortası Nedir Kimler Faydalanabilir



Ek 5 tarım sigortası olarak bilinen sigorta hakkında bilgi vermektedir. Ek 5 tarım sigortası 2011 yılında 6111 sayılı yasaya ek olarak koyulmuştur. Bu sigorta normal SSK şartlarına tabi emeklilik isteyenlerin kaydolacağı bir sigorta koludur.

EK 5 Tarım Sigortası Nedir Kimler Faydalanabilir.Bu Konuyu Bir araştırmak gerekirse Düzenli işi olmayanlar Tarım işcileri gündelik işciler için bulunmaz bir Şans diyebiliriz nedeni ise SGK Prim üçretleri Aşırı derecede yuksek Dışardan yatırmaya kalkışılırsa çok yük olacağını söyleyebiliriz.Mevsimlik işciler de ek 5 ten faydalanabilir diye düşünüyorum.

Bir Arkadaşımız yazmış Ben bir şirkette senede 4 ay çalışıyorum yanı Mevsimlik işciyim Ek Beş Olarak SGK Primlerini yatırabilirmiyim Bu haklar için neler gerekiyor Bu konu Hakkında Aşağıda bazı bilgiler verilmiştir buyrun inceleyelim..

Bu sigortalılık yani EK.5 Tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanların sigortalılığı na ödenen primler 4/a yani eski ssk lıların ödediği primler gibi değerlendirilir ve ssk şartlarında emeklilik hakları sağlar.

Tarım SSK statüsü tarım sektöründe hizmet akdine tabi olarak çalışan tarım işçileri için getirilmiş bir sigortalılık statüsüdür.
Tarım SSK 5510 sayılı Kanun sonrasında 4/1-(a) sigortalılığı olarak yeniden düzenlenmiştir.

Kimler İsteğe Bağlı Tarım SSK(EK-5) Kapsamına Girebilir:

5510 Sayılı Kanunun 4 üncü madde ile isteğe bağlı sigortalılık hükümleri ve 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamında sigortalı olmayan, kendi sigortalılıklarından dolayı bu kanunlara göre gelir ve ya aylık almayan ve 18 yaşını doldurmuş olanlardan; tarım ve ya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar İsteğe Bağlı tarım Ssk kapsamına girebilir.

2-İsteğe Bağlı Tarım SSK tescil süreci:

5510 sayılı kanun kapsamında isteğe bağlı ssk ödemek isteyen vatandaşlar internet üzerinden ya da herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi ve ya internetten temin edebilecekleri Ek-5 isteğe bağlı Tarım SSk başvuru formunu kendi doldurduktan ve Bağlı bulunduğu ilgili muhtarlık, birlik, kuruluş il ve ya ilçe tarım müdürlükleri tarafından onaylattıktan sonra bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Merkezine/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvurabilirler.

3-İsteğe Bağlı Tarım SSK (EK-5) hangi Tarihten İtibaren Tescil Edilir?

Kuruma talepte bulundukları tarihten itibaren tescilleri yapılır ve başvuru tarihi itibariyle bu kanun kapsamına alınırlar.

4-İsteğe Bağlı Tarım SSK(Ek-5) Kapsamındaki Sigortalılık Sona Erme Şekli:

Bu madde kapsamındaki sigortalılık; 5510 Sayılı Kanunun 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi dâhil olmak üzere 4 üncü maddeye istinaden sigortalı olarak çalışmaya başlayanların çalışmaya başladıkları tarihten, sigortalılıklarını sona erdirme talebinde bulunanların talep tarihinden, prim borcu bulunanlardan talepte bulunanların primi ödenmiş son günden, gelir ya da aylık talebinde bulunanların aylığa hak kazanmış olmak şartıyla talep tarihinden ve ölen sigortalının ölüm tarihinden itibaren sona erer.
Bu sigortalılık yani EK.5 Tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanların sigortalılığı na ödenen primler 4/a yani eski ssk lıların ödediği primler gibi değerlendirilir ve ssk şartlarında emeklilik hakları sağlar.

5-İsteğe Bağlı Tarım SSK(EK-5) Hangi Sigorta Kollarına Tabidir?

Bunlar hakkında 5510 sayılı Kanunun kısa vadeli sigorta kolları bakımından yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı sigortası, uzun vadeli sigorta kolları yönünden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır
Dolayısıyla Hastalık ve Analık hallerinden faydalanamamaktadırlar.

6-Bu madde kapsamındaki Sigortalılar ne kadar Prim öderler?

Bu madde kapsamındaki sigortalılar, 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas kazancın alt ve üst sınırı arasında olmak kaydıyla sigortalı tarafından belirlenen günlük kazancın otuz katının % 34,5’i oranında prim öderler.
Güncel Prim:01.07.2014-31.12.2014 arası: 273,86 T.L.

Başvuru Şartları Nelerdir ? Nereye Başvurmalıyım

Kendi sigortalılıklarından dolayı bu kanunlara göre gelir veya aylık almayan ve 18 yaşını doldurmuşolanlardan; tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar, örneği Kurumca hazırlanan ve Kurumca belirlenen ilgili muhtarlık, birlik, kuruluş, il veya ilçe tarım müdürlükleri tarafından usulüne uygun olarak düzenlenip onaylanmış belgeleri ile talepte bulundukları tarihten itibaren sigortalı sayılırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder